Afgelopen weekeind vond, sinds het begin van de coronacrisis, het grootste event van Nederland plaats. De Grand Prix in Zandvoort zorgde voor duizenden raceliefhebbers in de Nederlandse badplaats. Maar er was ook ophef. Over de bezoekersaantallen in combinatie met de coronacrisis, het gevaar voor de natuur en de voorkeurspositie van het evenement ten opzichte van festivals. We doken in de data en het sentiment van de GP in Zandvoort.

 

 

In de landelijke dagbladen is er eigenlijk het hele jaar een minimale aandacht voor de formule 1 race. Maar de aandacht schiet omhoog wanneer het evenement dichterbij komt. Als het kabinet daadwerkelijk de seinen op groen zet, lijkt de media-aandacht op zijn hoogtepunt, maar dan moet de Grand Prix daadwerkelijk nog komen, natuurlijk.

Is de media-aandacht van de rijders vergelijkbaar met de uitslag van de rit? In de top drie zit inderdaad geen verschil, maar daarna zien we wel dat een aantal rijders op een andere plek belanden. Zo weet Gassly zijn vierde plaats in de rituitslag niet te verzilveren in media-aandacht. En zien we rijders zoals Vettel en Ricciardo veel media-aandacht genereren, ondanks kun teleurstellende ritresultaat.

Ondanks de ophef die er was, blijkt er uit onze sentimentherkenning dat de Nederlandse dagbladen overwegend positief spreken over de GP in verband met Zandvoort. Meer dan de helft van de verschenen artikelen zijn positief en minder dan een derde is negatief. Meer weten over sentiment in artikelen? Neem dan gerust contact met ons op!