Afgelopen maand was het grootste live-event van Europa vanuit Rotterdam te zien. Voor ons een mooi moment om in onze data te duiken of we de uitslag van het Songfestival konden inschatten. 

 

Wie was de populairste presentator? 

De afgelopen editie van het Songfestival was bijzonder. Door de coronacrisis werd het festival een jaar uitgesteld en liep hierdoor tegen een lange(re) aanloop aan. Al op 4 december worden de eerste presentatoren van de Rotterdamse editie bekend: Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley. Op 31 december wordt ook Nikkie aan het team toegevoegd. Dan nog als online-verslaggeefster, maar zij promoveert in 2021 ook tot presentatrice. 

Als we kijken naar de populariteit van de presentatoren zien we vooral dat Jan Smit in de weken vooraf veel bekendheid in de media geniet, maar dat Chantal Janzen uiteindelijk de grootste uitschieters heeft, vooral rond de eerste halve finale.

Welk land wint in media-aandacht?

Hoe is de media-aandacht over de verschillende landen verdeeld? Als we kijken naar de media-aandacht in de week voor de finale zien we opvallende verschuivingen. Na een aantal dagen vol in de schijnwerpers te staan, valt ons buurland België weg. Verder zien we dat Griekenland, met de Nederlandse deelneemster Stefania, veel aandacht krijgt. Ook Frankrijk doet het constant goed in media-aandacht. Uiteindelijke winnaar Italië zien we eigenlijk niet terug in de media-aandacht.

 

 

Langere termijn
Kijken we naar de langere termijn dan zien we zelfs Duitsland verrassend vaak genoemd worden. Het land, dat op het Songfestival als een-na-laatst eindigde, wordt vooral in maart en april van dit jaar veel in de media genoemd. In de top 3 over de langere termijn: Malta, dat uiteindelijk niet verder komt dan een 7e plaats. 

 

De proef op de som: 

Als laatste nemen we de proef op de som. Als we kijken naar de media-aandacht die de landen afzonderlijk hebben gekregen: in hoeverre komt dit overeen met de daadwerkelijke uitslag van de televoting in Nederland. We zien dat de aandacht voor Frankrijk in ieder geval ook in de televoting is terug te vinden, maar Belgie, Israel en Griekenland kunnen niet profiteren van de aandacht in de media.  

Top 10 in media-aandacht:
1. Frankrijk
2. België
3. Malta
4. Israel
5. Griekenland
6. Italië
7. Duitsland
8. IJsland
9. Rusland
10. Zwitserland

Voor dit artikel hebben we gekeken naar:

  • Berichtgevingen monitoren vanaf de aanlooptraject tot en met de finale (dus tot en met zaterdagavond 21:00 uur);
  • Nederland is als organisator van het songfestival in deze analyse uitgesloten, wegens onevenredig veel aandacht voor organiserend land; 
  • Berichtgeving moet gaan over landen/deelnemers/act.

 

 

Top 10 televoting Nederland:
1. Frankrijk
2. IJsland
3. Rusland
4. Malta
5. België
6. Zwitserland
7. Israël
8. Oekraine
9. Azerbeidzjan
10. Albanië