Onlangs vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het resultaat van de verkiezingen was onder anderen een historisch lage opkomst. We doken in onze data en vonden een aantal opvallende uitkomsten. 

 

Mindere aandacht

Met de coronacrisis en de invasie van Rusland in Oekraïne waren er genoeg onderwerpen om de media mee te vullen. Daardoor was er waarschijnlijk automatisch minder aandacht voor de lokale verkiezingen, want ten opzichte van vier jaar geleden werd er in de landelijke en regionale dagbladen een stuk minder over de verkiezingen geschreven. Waren er in 2018 nog 1.886 artikelen verschenen, dit jaar waren het er maar 1.165. 

CDA weet aandacht niet te verzilveren

Ook dit jaar was het CDA van alle landelijke partijen de koploper in media-aandacht. Net als vorig jaar wist de partij de aandacht niet om te zetten in winst. De lokale opmars van de PvdA is wel terug te vinden in media-aandacht. De partij scoort daar namelijk ook bovengemiddeld.

 

Leefbaar Zeewolde veelvuldig in het nieuws

Leefbaar Zeewolde scoorde een absolute meerderheid in de gemeenteraad van de plaats. Dat had te maken met hun felle tegenstand tegen het aangekondigde datacenter. Dat ze hiermee veel media-aandacht genereerden blijkt wel uit het feit dat ze 34 keer in de landelijke en regionale dagbladen werden genoemd. Een drievoud van de 11 artikelen die de landelijke partij BIJ1 bijvoorbeeld wist te genereren.

De berichtgeving bereikt logischerwijs een hoogtepunt op de ochtend na de eerste verkiezingsuitslagen, maar ook het weekend voor de verkiezingen zien we veel berichtgeving over de lokale verkiezingen. Hopelijk zitten we over vier jaar in rustigere tijden, zodat er meer berichtgeving over de verkiezingen verschijnt dan deze keer. 

 

We hebben voor dit artikel gezocht op de term: ‘gemeenteraadsverk*’ in de landelijke en regionale dagbladen.