Geregeld duiken we in onze data om te kijken hoe het coronavirus zich ontwikkelt in de landelijke dagbladen. De vorige keer keken we naar de aankomende tweede golf. Deze keer: was de impact van de eerste (intelligente-)lockdown groter dan deze (semi-)lockdown. 

 

De algemene berichtgeving

Al sinds de grote piek, zo rond eind maart, is het aantal artikelen stabiel. Zelfs de afgekondigde semi-lockdown en de geplande reis van de koninklijke familie zorgen niet voor een exponentiële toename van het aantal artikelen. Wel zien we dat de curve weer langzaam aan het groeien is, na een klein dieptepunt rond half juni. 

Tweede lockdown

Voor verdere specialisatie keken we een week voor én een week ná de aankondiging van de twee lockdowns wat de impact in de landelijke dagbladen waren. Bij de tweede lockdown, wordt lockdown al in veel meer artikelen genoemd. Dit kan verklaard worden omdat de term bij de eerste lockdown nieuw was. Maar ook omdat er stapgewijs maatregelen werden ingevoerd en het niet duidelijk is aangegeven wanneer we spraken van een (intelligente) lockdown.

Ook het stapsgewijs opbouwen van de lockdown in maart (eerst horeca en scholen, daarna een groepsverbod) kan een oorzaak zijn voor de minder hevige pieken in aantal artikelen die over een lockdown spraken. Bij de tweede lockdown ligt vooral de nadruk op hoe de tweede lockdown voorkomen had kunnen worden en wat deze lockdown voor schade zal aanrichten aan de economie.

Zie hieronder de grafieken. Let op de waardes op de Y-as verschillen. In oktober gaat deze tot 80 en in maart tot 50. Dit betekent dus dat de lijnen van oktober eigenlijk veel stijler zijn ten opzichte van maart.

We hebben voor dit artikel gezocht op de term: ‘lockdown’ in de Landelijke Dagbladen.