Heb je weleens stilgestaan bij de vraag of jouw PR- en communicatiestrategie de impact heeft die je voor ogen hebt? Vaak weet je pas hoe succesvol je bent als je jouw resultaten kunt vergelijken met die van je concurrenten. Met een benchmarkanalyse krijg je direct inzicht in waar je staat, zodat je kansen kunt signaleren en je aanpak kunt verfijnen. Deze analyse geeft interessante inzichten, waarmee jouw merk of organisatie* verder kan groeien. We spreken erover met Kim van der Bogt, key-accountmanager bij Media Info Groep. Wat is een benchmarkanalyse, wat levert het op en hoe begin je ermee?
Dit is een benchmarkanalyse
Bij benchmarkanalyse vergelijk je de mediaresultaten van je eigen merk met die van concurrenten. Stel je bent een automerk en je lanceert een nieuw model in het middensegment. Je hebt je pr-campagne op orde en rondom de lancering verschijnen er verschillende reviews online, in kranten en tijdschriften. Je hebt ook consumenten de kans gegeven om je nieuwe auto te testen en die meningen worden gedeeld. Maar hoe succesvol ben je geweest met je lancering? Daar kom je achter door een benchmarkanalyse te maken. Als aanvulling kun je hierbij ook een Share of Voice analyse uitvoeren, waarmee je inzicht krijgt in jouw aandeel van de totale media-aandacht. Zo vergelijk je snel en gemakkelijk jouw bepaalde resultaten met die van jouw concurrenten. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor automerken, maar voor elke markt waarin jij actief bent.
Je kunt verschillende punten met elkaar vergelijken, zoals:
– Hoe vaak kwamen wij en onze concurrenten in de media?
– Met welk sentiment werd er gesproken? Media-aandacht is leuk, maar je wilt natuurlijk positieve aandacht.
– Gelijkmatigheid: dat een merk hoge of juist lage scores heeft qua bereik zegt niet alles. Soms genereert een merk veel media-aandacht in een bepaalde periode en hoor je in andere periodes veel minder.
– In welk type media scoort een merk het meest? Is het juist landelijk op grote schaal of specifiek regionaal? En is het online of juist meer in traditionele media?
Hoe vaak je de balans opmaakt, hangt af van je doel. Sommige merken evalueren de monitoruitkomsten iedere maand, anderen bijvoorbeeld ééns per (half) jaar. Wij kunnen je helpen met een dergelijke analyse. Neem daarvoor contact met ons op.
Wat bereik je ermee?
Het leuke van een benchmarkanalyse is dat er bijna altijd iets uitkomt waarmee je verder kunt. Kim zegt hierover: “Afhankelijk van de uitkomsten werkt het als een stimulans (‘wauw, we zijn hartstikke goed bezig’) of als inspiratie. Je doet meteen nieuwe ideeën op als je ziet dat je concullega’s thema’s aansnijden waar je je nog nooit over uitgesproken hebt omdat je daar niet aan dacht. “
Verrassing!
Resultaten kunnen heel verrassend zijn. Misschien ontdek je dat een concurrent de meeste media-aandacht krijgt terwijl je dat nog niet opgemerkt had.
Geloof in jezelf én leer van anderen.
Kim: “Houd je bij je eigen kracht. Geloof gewoon in wat jij aan het doen bent met of voor een bepaald merk. Maar aan de andere kant moet je niet met oogkleppen op gaan werken. Het is heel goed om te weten wat andere partijen doen en hoe ze dat doen”
Want jouw potentiële klanten zien niet alleen jou voorbijkomen in de media, maar ook je concullega’s. En hoe weet je of jouw aanpak goed en succesvol is als je jezelf niet vergelijkt met anderen?
Verschillende vormen van een benchmarkanalyse
“Bij Media Info Groep hebben we verschillende manieren om de analyse toe te passen,” aldus Kim. “Wil je snel een goed beeld krijgen van het succes van je campagne? Dan hebben we een handige analysemodule in ons portaal. Deze aanvullende module kun je aan je monitoring toevoegen. Met deze kwantitatieve benchmarkanalyse vergelijk je jouw organisatie met die van je concurrent.”
Met deze analyse zie je bijvoorbeeld hoeveel berichten er over jouw organisatie zijn geschreven en hoe dat te vergelijken is met andere bedrijven binnen jouw markt. Ook zie je in welke categorieën die berichten worden geplaatst. “En dan kun je nog meer in de diepte gaan met ons analyseteam. Deze kunnen een kwalitatieve rapportage opleveren. Daarmee krijg je nog meer inzicht. Hierin worden ook zaken als stakeholders, kernboodschappen en meer meegenomen. Daarmee zie je hoe je boodschap is overgekomen. Je ziet hoe vaak je het nieuws haalde, maar ook waar en wanneer. Net als de thematiek en het sentiment van de boodschap. En dat wordt uiteraard vergeleken met dat van de concurrent.”
Wil je nog dieper graven? Dat kan met een kwalitatieve analyse. Onze experts duiken dan verder in de cijfers. Zo krijg je niet alleen harde conclusies, maar ook praktisch advies waarmee je je communicatie verder kunt optimaliseren. Zoals Kim van der Bogt, specialist bij Media Info Groep, benadrukt: “Afhankelijk van de uitkomsten werkt het als een stimulans – of je nu wordt geïnspireerd door je successen of nieuwe ideeën opdoet door te zien wat anderen anders aanpakken.”
Zo begin je er mee
Als jij net gestart bent met je merk of onderneming, zet je het maken van een benchmarkanalyse niet bovenaan je to-dolijst. Het is belangrijk dat je PR/communicatie/media-aandacht in de basis al stevig staat. Ook moet je helder krijgen wie jouw concurrenten zijn, zodat je kunt bepalen met wie je je wilt vergelijken.
“Het blijft maatwerk, jij bent de kenner van jouw product of dienst.” Kim raadt aan om te starten met een globale benchmarkanalyse. Gaandeweg zul je bepaalde opvallende resultaten zien en dan kun je ervoor kiezen om op dat gebied gerichter te gaan monitoren.
Tijd om te beginnen?
Neem nu contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden!
*voor de leesbaarheid spreken we in deze blog over ‘merken’ maar een benchmarkanalyse is ook geschikt voor organisaties.
“Houd je bij je eigen kracht. Geloof gewoon in wat jij aan het doen bent met of voor een bepaald merk. Maar aan de andere kant moet je niet met oogkleppen op gaan werken. Het is heel goed om te weten wat andere partijen doen en hoe ze dat doen”