Geregeld duiken we in onze data om te kijken hoe het coronavirus zich ontwikkelt in de landelijke dagbladen. De vorige keer keken we naar de aankomende tweede golf. Deze keer: wat doet de vondst van een vaccin? En in hoeverre is er aandacht voor de (strengere) lockdown?

 

De algemene berichtgeving

Als we kijken naar het verloop van de aandacht voor corona in de media zien we de laatste weken geen grote verschuivingen. Zo rond week 48 was er zelfs een dieptepunt aan berichten over corona sinds begin van het jaar. Maar de verschillen zijn zo klein dat er weinig over te zeggen valt. 

Tweede (en derde) golf

Opvallend is dat de berichtgeving in de Nederlandse dagbladen over corona afnam, terwijl het aantal coronabesmettingen juist sterk steeg. Ook zien we een grote daling in het aantal berichten waarover wordt gesproken over de lockdown, waar we inmiddels weer midden in zitten. Voor het eerst sinds we deze cijfers bijhouden, zien we dat het aantal besmettingen niet gelijkloopt met de berichtgeving in de media. Gezien de aandacht voor de lockdown in de berichtgeving van de Nederlandse dagbladen, lijkt de tweede (en derde) golf in de media zelfs bijna voorbij. 

 

Het vaccin

Wanneer we kijken naar de berichtgeving over het vaccin in de Nederlandse dagbladen zien we daar een enorme stijging in de berichtgeving. Dit komt vanzelfsprekend door de succesvolle vaccinresultaten en het aangekondigde vaccinatieprogramma. De grootste uitschieter wordt veroorzaakt door vaccinproducent Pfizer die het eerste vaccin met succes heeft ontwikkeld, maar ook Moderna zorgt voor een toename in de cijfers. 

 

We hebben voor dit artikel gezocht op de termen: corona, lockdown en vaccin in de Landelijke Dagbladen.