De ‘Summer of Love’. Met een op stoom gekomen vaccinatiecampagne en grote testcapaciteit, leek het er dan echt van te komen deze zomer. Maar helaas. De deltavariant en een zwalkend overheidsbeleid gooiden roet in het eten. Wij doken in het sentiment rondom de korte ‘Summer of Love’. 

 

Het sentiment schiet omlaag

Op 9 juli zijn de besmettingen ineens zo hoog opgelopen dat het kabinet geen andere mogelijkheid ziet dan het annuleren van de festivals. Voor de sentimentanalyse keken we naar het sentiment van voor 7 juli en het sentiment vanaf 7 juli (als de eerste berichten over nieuwe maatregelen verschijnen).

Bij de termen Summer of Love en Dansen met Janssen zien we een flinke toename van het negatieve sentiment. Testen voor Toegang, wat al een geruime tijd negatief in de belangstelling staat (door hoge kosten, de testmaatschappij en problemen met aanbesteding) ziet het negatieve sentiment slechts licht toenemen.

 

Media-aandacht festivals

De slachtoffers van de ‘Summer of Love’ zijn zonder meer de festivals. Maar niet alleen de festivals die niet konden plaatsvinden. De festivals die wél doorgingen, ondervonden veel hinder van de vele besmettingen die naar het festival te herleiden waren. We keken naar het sentiment van de festivals die in de korte tijd dat het wel mocht plaatsvonden.

De drie festivals hadden zwaar te lijden onder de vele besmettingen. Bij geen enkel festival kwam de positieve festivalsfeer boven het negatieve sentiment van de besmettingen uit. Het Ploegendienst festival was de uitschieter. = Zij wisten weinig positieve berichtgeving te genereren en kregen met de besmettingenpiek het deksel op de neus.