Geregeld duiken we in onze data om te kijken hoe het coronavirus zich ontwikkelt in de landelijke dagbladen. De vorige keer keken we naar de impact in de media van de avondklok. Deze keer: is er een verschil in sentiment wanneer er over de coronavaccins wordt geschreven?

 

Aantal artikelen corona blijft gelijk.

Na een eerste coronagolf, zagen we soortgelijks ook in de landelijke dagbladen. Dit is na de eerste golf niet meer in deze mate teruggekomen. Wel zien we dat bepaalde belangrijke momenten, bijvoorbeeld de aankondigingen van versoepelingen voor een piek in de media-aandacht zorgen. 

De media-aandacht voor de verschillende vaccins

Hoe is de media-aandacht over de verschillende vaccins verdeeld? Die loopt namelijk flink uiteen. Zo zijn Pfizer en AstraZeneca absolute koplopers qua media-aandacht, maar zien we dat dit bij AstraZeneca ook deels komt door ophef over bijwerkingen. Janssen is voorzichtig gestart, maar krijgt steeds meer media-aandacht. Moderna vinden we meer in de luwte. Komt dat doordat er minder (negatieve) ophef over is? Hiervoor moeten we inzoomen op het sentiment. 

Het sentiment rondom vaccinatie

Doordat we afgelopen maand automatische sentimentherkenning toevoegden aan onze media monitoring kunnen we in deze analyse inzoomen op de wijze waarop de landelijke dagbladen hun berichtgeving vormen over de verschillende vaccins.

Sentiment BioNTech/Pfizer
Het is opvallend dat in december het sentiment erg positief was. In de maanden februari, maart en april wordt er niet veel over Pfizer geschreven. Dit zou opgevat kunnen worden als iets goeds, want er valt niet veel aan te merken op het vaccin.

.

 

 

Sentiment AstraZeneca
In tegenstelling tot Pfizer valt op dat er weinig over AstraZeneca geschreven werd in de maanden november en december. Toen de bijwerkingen van AstraZeneca bekend werden (vanaf maart) is te zien dat er meer geschreven werd over het vaccin. Daarnaast is het sentiment grotendeels negatief.

 

Sentiment Janssen
In vergelijking met de drie andere vaccins wordt het minst over Janssen gesproken. Vanaf november tot en met januari is het sentiment positief en zijn er weinig berichtgevingen over het vaccin. In maart schiet het naar boven. Dit valt samen met de gebeurtenissen omtrent AstraZeneca en de bijwerkingen. Eind maart kwam uit VS het bericht dat Janssen in verband werd gebracht met trombose.

.

 

Sentiment Moderna
Net zoals Pfizer wordt er weinig over het vaccin geschreven. In het begin bij de ontwikkeling van het vaccin was het sentiment van de berichtgevingen positief. In de maanden februari, maart en april wordt er veel minder over het vaccin geschreven dan in de voorgaande maanden.

 

Voor dit artikel hebben we op de vaccins in de landelijke dagbladen gezocht. Het kan zijn dat in dezelfde artikelen verschillende vaccins worden vermeld. Daardoor kan het sentiment van een artikel worden beïnvloed door wat er over een ander vaccin wordt vermeld.