Geregeld duiken we in onze data om te kijken hoe het coronavirus zich ontwikkeld in de Landelijke Dagbladen. De vorige keer zagen we dat mondkapjes de grootste trend waren, waar het verschil in medische mondkapjes en niet-medische mondkapjes (voor het ov) duidelijk zichtbaar was. Deze keer: schrijft de media meer over onze vakantiedrang dan vorig jaar?

 

Daling artikelen over corona

Na alle tumult de afgelopen maanden is er een hele langzame daling van het aantal coronagerelateerde artikelen te zien. Deze loopt vrijwel gelijk met de daling van het aantal patiënten op de intensive care en het aantal besmettingen in Nederland. De grootste vraag blijft hier ook natuurlijk: wat gaat een eventuele tweede golf in Nederland doen voor het aantal artikelen in de Landelijke Dagbladen?

Kunnen we wel op vakantie?

De grootste angst van een hoop Nederlanders: kunnen we deze zomer nog wel op vakantie? De Nederlandse overheid brengt alle reisrisico’s in kaart middels het welbekende reisadvies. De Nederlandse Dagbladen stroomden er van over. Want welke landen waren “veilig” en waar kon je beter niet naar op vakantie? En wat als het reisadvies plots veranderd?

Als we kijken naar het aantal artikelen die in de Landelijke Dagbladen verschenen met het woord ‘reisadvies’, dan zien we een gigantisch verschil met vorig jaar. In sommige maanden wordt er wel vierenhalf keer vaker over reisadvies geschreven ten opzichte van het jaar ervoor.

Waar corona dit jaar volledig alle reisadviezen domineert, waren er vorig jaar uitschieters voor: de aanslag in Sri Lanka, de onrust in Venezuela en onrust over afluisteren van Nederturken in Turkije.

We hebben voor dit artikel gezocht op de term: ‘reisadvies’ in de koppen van de Landelijke Dagbladen.