Geregeld duiken we samen met onze media-analyseafdeling in onze data. De avondklok beheerste de afgelopen weken het nieuws in de landelijke dagbladen. Maar sinds wanneer zien we de populariteit toenemen? En welke gebeurtenissen liggen eraan ten grondslag? 

Avondklok voor het eerst echt in de media

In maart vorig jaar, als de eerste coronagolf over Europa trekt, stelt Frankrijk al een avondklok in. We zien dan ook dat de landelijke dagbladen dan voor het eerst over het fenomeen schrijven. Ook de Filipijnen hanteerden een avondklok sinds maart en er kwamen vanuit mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty alarmerende berichten naar buiten dat de overheid misbruik maakte van de situatie. Zo waren er in april al 120.000 mensen gearresteerd die zich niet aan de avondklok hielden.

Niet corona-gerelateerd, maar wel een avondklok

Terwijl Nederland begin juni de coronamaatregelen flink worden versoepeld, verschijnen er weer een aantal artikelen over de avondklok in de landelijke dagbladen. Deze keer niet coronagerelateerd, maar in verband met de dood van George Floyd. De daaropvolgende rellen en protesten zorgen voor een avondklok in de Verenigde Staten. 

De avondklok in Nederland

De eerste keer dat er over een avondklok in Nederland wordt gesproken is in september. Er is veel kritiek op en de verwachting is dat die niet effectief zal zijn omdat mensen ergens anders de gezelligheid opzoeken en dat het een doodsteek is voor de horeca.

In oktober stijgt het aantal berichten over een avondklok. Dit omdat het OMT (Outbreak Management Team) dit als mogelijke oplossing adviseert om de coronabesmettingen terug te dringen. Ook de grote steden in Frankrijk krijgen in oktober een avondklok vanwege de alarmerende stijging in besmettingen. Later die maand wordt dat verder uitgebreid. Ook in heel België is een avondklok van kracht.

Tot 12 januari verzet het kabinet zich nog tegen een avondklok en geeft aan dit alleen als allerlaatste middel in te zetten. De Britse variant van het virus doet vanaf 13 januari ineens een verandering plaatsvinden in het standpunt van het kabinet. Een avondklok lijkt er toch echt te gaan komen. 20 januari wordt de knoop doorgehakt.

Vervolgens komt er een explosie aan berichtgeving over de avondklok. Met de invoering van de avondklok vinden er rellen en plunderingen plaats.

In februari keert de rust weer terug. Na de rellen daalde de media-aandacht rondom de avondklok snel. In februari is er een nieuwe piek te zien rondom de rechtszaak over de rechtmatigheid van het gebruik van de noodwet.

 

We hebben voor dit artikel gezocht op de term: ‘avondklok’ in de landelijke dagbladen.