De verkiezingen voor de Tweede Kamer zitten er inmiddels weer op. Uit een analyse van Media Info Groep naar de media-aandacht in de landelijke dagbladen over deze verkiezingen bleek het CDA van Wopke Hoekstra de grote winnaar. Nieuwe partijen kwamen er een stuk minder goed van af. Een verschil met de daadwerkelijke uitslag.

Om te zien aan welke partijen en hun lijsttrekker de landelijke dagbladen de meeste aandacht besteden, hebben wij een analyse uitgevoerd. Verrassend genoeg laat dit een ander beeld zien dan dedaadwerkelijke uitslag. De VVD is hier niet de grootste partij, maar het CDA met als ‘runner-up’ D66. Ook de klassiek linkse partijen, zoals de PVDA, SP en GroenLinks zijn goed in de top vertegenwoordigd. De PVV, die uiteindelijk als derde uit de bus kwam, komen we onderin de middenmoot pas tegen. Nieuwe partijen zoals JA21, Volt en BIJ1 slaagden er in zetels te bemachtigen, ondanks de geringe aandacht in de landelijke media.

Ook de media-aandacht voor de lijsttrekkers is onderzocht. Dit levert andere inzichten op dan voor de partijen. Zo verschijnt niet Wopke Hoekstra, maar demissionair minister-president Mark Rutte op de eerste plek, met achter zich Hoekstra en Kaag. Wat opvalt is dat BIJ1 strak onderaan staat in media-aandacht. Daarentegen genereert lijsttrekker Sylvana Simons van BIJ1 juist aanzienlijk meer media-aandacht dan de lijsttrekkers van andere nieuwe partijen, zoals De Mos, Dassen en Eerdmans.